Veel prikkels bij de dierenambulance

Bjorn Geen categorie

Afgelopen week heeft de dierenambulance het druk gehad met egels. Om voldoende voorraad voor de winterslaap (oktober/november) te hebben, moet een egel minimaal 650 gram wegen. Anders kan de egel vaak niet in slaap komen. Als dat wel lukt wordt de egel, te vroeg wakker. Maar dan heeft de egel het probleem dat er geen eten te vinden is.

Dierenambulancechauffeurs gezocht

Bjorn Geen categorie

Stichting Dierenhulp Dierenambulance zoekt

DIERENAMBULANCECHAUFFEURS

Op zoek naar een leuke vrijwillige vrijetijdsbesteding? Een bezigheid waarbij je dieren in nood helpt, en diereigenaren blij maakt met jouw werk? En je daarnaast overal op ons mooie eiland komt?

Als dierenambulancechauffeur beman je alleen, of met een bijrijder een van onze dierenambulances. Geen dag is hetzelfde, en je weet nooit wat een nieuwe dienst je weer brengt! Bijvoorbeeld wanneer iemand een hond gevonden heeft ga jij er op af. Vervolgens zorg je dat het dier met zijn eigenaar herenigd wordt. Dat geweldige gevoel als de eigenaar zijn huisdier weer in zijn armen kan sluiten, is met geen pen te beschrijven. Daarnaast red jij ook gewonde dieren. Bijvoorbeeld vogels die verstrikt geraakt zijn in visdraad. Of je haalt verzwakte wilde dieren op, en brengt deze naar de opvang zodat het dier aan kan sterken. Ook vangen wij zwerfkatten d.m.v. vangkooien, deze worden ondergebracht in het dierenasiel. Zij worden geneutraliseerd en er wordt een baasjes voor de katten gezocht.

Kijk voor een verdere impressie een op Facebook (Stichting Dierenhulp), of op de website.

Wij zoeken mensen die:

 • liefde voor mens en dier hebben.
 • zuinig op het materiaal zijn.
 • hygiëne belangrijk vinden.
 • in bezit van een rijbewijs.
 • Kennis van dieren-EHBO/verzorging is een pré. Uiteraard is het mooi meegenomen als je hier enige kennis van hebt, maar wij leren het je graag!

Wij bieden jou ontzettend leuk en dankbaar vrijwilligerswerk. Wij zorgen (dankzij Stichting Dierenlot) voor goed onderhouden en rijk uitgeruste dierenambulances. We hebben meerdere keren per jaar een vrijwilligersvergadering, zodat jij ook invloed uit kunt oefenen. Ons uiterst democratisch bestuur vind dat namelijk erg belangrijk. Daarnaast besteden we tijdens zo’n vergadering ook aandacht aan dieren-EHBO. Ook gaan we twee keer per jaar naar het landelijk congres voor dierenhulpverlening. Hier zijn diverse interessante workshops te volgen. De ambulance staat tijdens je dienst bij je thuis, dus je hoeft niet op een kantoor (wat we trouwens niet hebben) te wachten als er even geen melding is. Het is mogelijk om zowel in ochtend, avond en middag een dienst te draaien (of twee hiervan aansluitend). Daarnaast bieden wij diverse extra mogelijkheden om dit fantastische werk nog leuker te maken. Bijvoorbeeld basisschoolkinderen of ouderen vertellen over wat voor fantastisch werk jij doet, en wat je zoal mee maakt op de dierenambulance. Wij runnen een dierenvoedselbank voor baasjes die bij de reguliere voedselbank komen. Gek op vintage, antiek, boeken of brocante? Wij staan op braderieën om geld in te zamelen. Daarnaast zamelen we ook nog oude kleding in. Of bijvoorbeeld de telefoon van de centrale opnemen.

Enthousiast geworden, heb je vragen of wil je eerst een dagje mee rijden? Bel 06-10593080 of mail naar info@dierenhulpstichting.nl

Centralisten gevraagd

Bjorn Geen categorie

Wij zijn op zoek naar mensen met hart voor dier & mens die de centrale voor de dierenambulance willen verzorgen.

Waarom u zich vandaag nog aan moet melden:

– Een erg leuke uitdagende functie waarbij u een belangrijke rol speelt in de (nood)hulp aan dieren op Schouwen-Duiveland. En als u het ons vraagt; Er is niks dat meer voldoening geeft.

– Tijdens uw werk leert u van alles over dieren.

– Contact met mensen; Soms zijn mensen verdrietig of in paniek, maar ook wordt de centralist regelmatig met leuke anekdotes vermaakt!

– Het unieke aan deze functie is dat u vrijwilligerswerk doet, wat enorm goed te combineren is met uw andere bezigheden.

– Het is geen lichamelijk zwaar werk.

De centralist is de spil in het web, wat hulp aan dieren betreft! Bij de centrale komen alle meldingen en vragen van mensen binnen. Als de centralist alle gegevens genoteerd heeft, dan schakelt hij/zij de vrijwilliger in die die dag op de dierenambulance rijdt. Op afstand kan de centralist hem/haar ondersteunen. Zo kan bij spoedmeldingen bijvoorbeeld door de centralist vast de dierenarts worden ingelicht. Maar ook het opzoeken van eigenaren aan de hand van chipnummers, of een geschikte opvanglocatie opzoeken en deze inlichten. Daarnaast komt het ook voor dat mensen met vragen bellen.

Wat dit werk erg leuk maakt is uiteraard dat u heel veel dieren helpt. Maar ook de eventuele eigenaar, of de mensen die een gewond dier gevonden hebben. Als mensen een gewond dier vinden (en zelf misschien niet zo goed weten wat zij moeten doen), is het een hele geruststelling als het dier opgehaald wordt, en vervolgens goed verzorgd wordt. Maar ook de blije reacties van eigenaren die bijvoorbeeld al de hele dag naar hun vermiste hond aan het zoeken zijn. Wat is het dan fijn als je door de dierenambulance gebeld wordt, dat iemand jouw hond gevonden heeft en hij onderweg naar huis is.

De telefoon krijgt u thuis. U hoeft uiteraard niet de hele dag thuis te blijven, maar u kunt bijvoorbeeld gewoon lekker een fietstochtje gaan maken of op de (klein)kinderen passen. De telefoon kunt u gewoon meenemen. Hoe vaak de telefoon gaat verschilt uiteraard per dag, maar ook zeker per seizoen. Gemiddeld moet u rekenen op zo’n vijf tot zes meldingen per dag. Maar per melding zijn al gauw twee tot drie telefoontjes nodig (melder > centrale, centrale > dierenambulance, dierenambulance > centrale) Het komt wel voor, maar ’s nachts worden wij niet zo vaak gebeld.

Wat vragen wij:

Kennis van dieren is een pré. Het leuke van deze functie is echter dat u ook heel veel leert over dieren. Tevens wordt er aan nieuwe vrijwilligers een EHBO cursus gegeven om te weten hoe u iemand kunt adviseren. De opgedane kennis kunt u dan later weer tijdens uw werkzaamheden gebruiken. Wat ook belangrijk is, is dat u goed met mensen om kunt gaan. Soms is iemand die een kat aangereden heeft erg in paniek. Het is aan u deze persoon gerust te stellen.

Wat bieden wij:

Uiteraard zullen wij alles doen om u zo goed mogelijk in te werken. Maar daarna kunt u altijd bij één van onze centralisten terecht om u te helpen. Wij hebben een leuk, gezellig en behulpzaam team wat alleen maar uit dierenvrienden bestaat. Er is per jaar een bijeenkomst om alle verjaardagen van de vrijwilligers te vieren en hebben wij een Kerst- en Nieuwjaarsbijeenkomst met alle vrijwilligers. Dankzij Stichting Dierenlot kunt u twee keer per jaar een leuke en leerzame dag bezoeken. Wat onze stichting ook erg siert, is het democratische bestuur. Zes keer per jaar komen alle vrijwilligers en bestuursleden bijeen tijdens de Vrijwilligers Bijeenkomsten, zo heeft iedere vrijwilliger inspraak. Tijdens deze avonden doen wij ook altijd wat dieren-EHBO, en worden er soms interessante gastsprekers uitgenodigd.

Ons huidige plan is, mits wij genoeg centralisten vinden, om elke centralist één keer in de vier weken de centrale te laten verzorgen.

Voor vragen en aanmeldingen staat onze deur altijd open, u kunt ons bereiken op 0610593280, maar ook via info@dierenhulpstichting.nl of via Facebook (Dierenhulp Stichting).

Een jonge vogel gevonden, wat nu?

Marianne Blognieuws

(Red. Het bericht is overgenomen uit dierenweetjes van de site van St. Dierenlot)

Voorkom onnodig ingrijpen! Niet in alle gevallen hoef je de vogel te helpen. Lees daarom zorgvuldig de volgende informatie door, zodat je weet:

1. Wanneer je de vogel moet helpen
2. Wanneer kan je beter niet helpen
3. Hoe je een vogel kunt helpen

1. Wanneer moet je een vogel helpen?

Potentiële kandidaten voor de dierenopvang zijn o.a.:

 • Een nest met jonge vogels, dat op de grond is gevallen. Bijvoorbeeld na een zware storm.
 • Achtergebleven pulletjes wanneer de moedereend dood is.
 • Vogels die duidelijk gewond zijn.
 • Vogels die door een kat gebeten zijn.
 • Vogels die tegen een raam gevlogen zijn en na enkele uren nog niet hersteld zijn.

2. Wanneer kan je beter niet helpen?

In de volgende gevallen hoeven de vogels meestal niet naar een dierenopvang:

 • Jonge vogels met veren: jonge vogels verlaten het nest als ze nog niet vliegvaardig zijn. Omdat ze de vliegkunst niet goed beheersen, verstoppen ze zich op de grond. De ouders blijven ze in die periode voeren. Mocht je jonge bevederde merels op een open plek vinden, dan kan je hen het beste naar een beschutte plek in de buurt brengen. De ouders vinden hen terug.
 • Jonge uiltjes: Ook jonge uiltjes verlaten het nest voordat ze goed en wel kunnen vliegen. Ze zitten in de omgeving van het nest of broedhol op de takken en worden om die reden takkelingen genoemd. Af en toe valt een uilskuiken tijdens zo’n uitstapje een takje te veel naar beneden. Indien ze op de grond belanden, klauteren ze vrolijk weer naar boven of blijven tijdelijk op hun aardse plek zitten. De ouderdieren weten hen feilloos te vinden, doordat de takkelingen met hun geroep bedelen om eten. Dit voeren gebeurt bij uilen natuurlijk ‘s nachts. Jonge uilen op de grond zijn geen vondelingen en deze kunt u met een gerust hart ‘alleen’ achter laten.
 • Eénoudergezinnen: er zijn vogelfamilies, waarbij één van de ouders is verdwenen. Bijvoorbeeld bij mezen is de overgebleven ouder bijna altijd in staat al het benodigde voer voor de jongen aan te slepen. De jongen hebben bij hem of haar dan ook zeker meer kans op overleven dan wanneer je ingrijpt. Probeer ook niet te helpen door voedsel neer te leggen.

3. Hoe kan je een vogel helpen?

 • Maak een niet te grote doos klaar voor gebruik. Op de bodem leg je wat kranten of oude lappen. Maak enkele luchtgaten in het deksel en onderaan de zijkanten voor ventilatie.
 • Pak het dier eventueel met een doek op. Wees voorzichtig met vogels zoals reigers, zij hebben scherpe snavels en klauwen. Soms zijn ze, ook wanneer ze ziek zijn, razendsnel.
 • Zet de doos op een rustige en niet te warme of te koude plaats. Plaats de doos bij voorkeur buiten in de schaduw (mits het niet vriest). Rust is belangrijk, veel vogels ondervinden stress van de aandacht van mensen, ze raken dan in shock en kunnen sterven!
 • Noteer de vindplaats.
 • Geef het dier géén eten of drinken. Brood is schadelijk voor de meeste vogels, met name als ze niet in orde zijn. Voor jonge vogels is brood zelfs dodelijk, zij kunnen dit voedsel niet verteren. Melk kan voor alle vogels dodelijk zijn. Zij krijgen er darmontstekingen en diarree van. Druppel ook geen water in of langs de snavel, veel vogels verslikken zich gemakkelijk en kunnen daardoor een dodelijke longontsteking oplopen.
 • Breng de vogel zo snel mogelijk naar de dieren-/ vogelopvang of een ander erkend vogelasiel of laat dit doen via de dierenambulance. Dit is vooral voor jonge dieren belangrijk.

Helpen van broedende vogels
Heb je een broedende vogel op het balkon of in je boot, laat deze dan rustig broeden en wacht tot de jongen uitgekomen zijn en vertrokken zijn. Haal vervolgens het nest weg, maak je balkon/boot schoon en zorg dat een vogel nergens meer een nest in kan bouwen (in bv. een nisje, achter een deur of andere spullen op het balkon/in je boot).

Een broedende vogel valt onder de wet beschermde diersoorten en mag daarom niet gestoord worden.

Betreft het een nest wat zich op een gevaarlijke plek (bv. dakgoot) bevind, dan komen dierenhulporganisaties natuurlijk wel in actie. De dieren moeten immers wel een goede kans maken om te overleven en wanneer deze kans nihil is, dan zal de dierenambulance medewerker kijken wat in zo’n geval het beste is voor het dier.

Eikels, dennenappels en kastanjes

Marianne Blognieuws

De herfst komt er aan, dus gaan we er lekker met de hond op uit, bijvoorbeeld wandelen in het bos. De kinderen gaan mee en zoeken naar afgevallen dennenappels, kastanjes en eikels. Daar kan je leuke versieringen van maken, maar ook de hond vindt ze leuk om mee te spelen.

LET OP: wat niet alle hondenbaasjes weten is dat vooral eikels gevaarlijk zijn voor honden. In de eikels en de eikenbladeren zit tannine (looizuur). Als de hond hier veel van binnenkrijgt door eikels te eten of er op te kauwen kan de hond buikpijn en diarree krijgen en zal gaan braken.

Wanneer uw hond deze verschijnselen vertoont en u heeft een vermoeden dat dit door de eikels kan komen, neem dan contact op met uw dierenarts.

Dennenappels en kastanjes zijn niet persé giftig voor honden, maar kan bij opeten wel voor maag- en darmproblemen en verstopping zorgen.

kastanje
dennenappel

Zorg dus dat uw hond ze niet opeet.

Straf voor het voeren van straatkatten

Marianne Blognieuws

Soms lees je iets waarvan je denkt ‘DIT KAN TOCH NIET WAAR ZIJN?

Bron: RTL Nederland (30-7-2019)

De 79-jarige Nancy Segula uit de Amerikaanse staat Ohio moet tien dagen de gevangenis in omdat ze eten heeft gegeven aan zwerfkatten. In de plek waar ze woont is het voeren van katten op straat verboden.

“Dit is echt een te zware straf voor mij”, zegt Nancy in een interview met het Amerikaanse televisiestation WKBN27. 

‘Maakte me zorgen om de katjes’

Toen een paar jaar geleden haar buurman verhuisde, liet hij de katjes achter. Nancy was bezorgd om de beestjes toen ze bij haar in de tuin verschenen. “Ik ben een kattenliefhebber, dus ik maakte me zorgen.”

Ze gaf de katten wat eten en drinken, maar haar nieuwe buren vonden dat maar niets. Zij schakelden de politie in en Nancy kreeg in 2017 haar eerste boete. “Daarna heb ik er nog een paar gehad, vier in totaal.”

Opeens voor rechter verschijnen

Maar toen Nancy vorige week opeens voor de rechter moest verschijnen voor het opnieuw voeren van de katjes, kreeg ze een gevangenisstraf van tien dagen opgelegd.

“Ik kon het niet geloven toen ze het mij vertelde”, vertelt haar zoon aan de nieuwszender. “De gevangenis is geen fijne plek, moet mijn moeder van 79 daar echt heen?” Op 11 augustus moet Nancy zich melden bij de gevangenis.

Zomerfeest

Marianne Blognieuws

Zondag 7 juli hebben we weer ons jaarlijkse zomerfeest gevierd. Nadat we alles in gereedheid hadden gebracht, was het wachten op de gasten

Dit  jaarlijks terugkerende feest geven wij voor al onze vrijwilligers met partner. Het achterliggende idee is om hiermee alle verjaardagen van de vrijwilligers op één dag te vieren.

We hebben per jaar twee momenten dat we met de hele club bij elkaar komen, dat is bij het zomerfeest en met de nieuwjaarsreceptie.

Omdat iedereen zijn eigen dienst draait,  zien de vrijwilligers elkaar niet zo veel en daarom is het leuk om een moment te hebben dat je elkaar weer eens spreekt, nieuwtjes uit kan wisselen, samen te eten  enz.

We proberen ook elk jaar iets te organiseren wat de teamgeest kan versterken.

Dit jaar hadden we een pubquiz verzonnen, maar wat we niet hadden voorzien was dat de Nederlandse voetbalvrouwen in de finale zouden komen en dat die wedstrijd uitgerekend op onze feestdag gespeeld werd.

Niet getreurd,  we hebben er voor gezorgd dat de voetballiefhebbers konden kijken en hebben de quiz afgelast. Die bewaren we, misschien voor een volgende gelegenheid.

Jammer genoeg werden de vrouwen geen kampioen, maar tweede is ook een super prestatie.

We troffen het ook met het weer, niet te warm, lekker zonnetje helemaal ideaal.

De opkomst was groot, dat maakte het gezellig, de sfeer zat er meteen goed in. We begonnen met koffie, thee en limonade met gebak.

Om 18.00 uur werd het eten gebracht. We hadden er dit jaar voor gekozen om de maaltijd niet zelf klaar te maken, maar te laten bezorgen. Het was goed verzorgd en heel erg lekker.

Na het eten nog heerlijk ijs, muziekje erbij en dan nog een bakkie koffie. Natuurlijk viel er wel eens wat, maar dat werd meteen opgeruimd. Ook de dansers lieten zich van hun beste kant zien.

Iedereen tevreden naar huis en met een groepje de rommel opgeruimd.

Asiel ook weer bedankt dat we wederom jullie ruimte mochten gebruiken.

Afschieten zwerfkatten

Marianne Blognieuws

Afschieten zwerfkatten in Zeeland voorlopig van de baan. (red. St. Dierenlot)

Provinciale Staten van Zeeland heeft op 7 december 2018 tijdens de Algemene Vergadering besloten dat zwerfkatten en verwilderde katten voorlopig niet mogen worden afgeschoten in de provincie. Na de vergadering Ruimte op 16 november bleek er al geen meerderheid te zijn voor dit voorstel en dat is vanmorgen in de Algemene Vergadering wederom gebleken. Afschot is nog niet helemaal van de baan, maar de verschillende stakeholders zullen eerst met elkaar om de tafel om het zwerfkattenprobleem verder te onderzoeken en alle mogelijkheden te onderzoeken.

Stichting DierenLot heeft samen met Stichting Zwerfkatten Nederland en Stichting Scheldekat op 16 november ingesproken in de vergadering Ruimte om duidelijk te maken dat er uitstekende alternatieven zijn in plaats van het afschieten van katten. Stichting DierenLot en de beide andere organisaties zijn van mening dat er met de zogenoemde TNRC methode (vangen, castreren en op een doordachte manier terugzetten of herplaatsen van katten ) een uitstekend alternatief is om problemen met zwerfkatten en verwilderde katten tegen te gaan. Stichting Scheldekat, in de provincie zeer actief voor zwerfkatten, werkt al jarenlang met succes volgens deze methode.

Stichting DierenLot pleit voor een landelijk verbod op het afschieten van zwerfkatten. Het is allang gebleken dat het afschieten van katten geen oplossing is, want door de ontstane lege plekken in een kattenkolonie komen andere katten om deze plaatsen op te vullen. Bovendien: hoe zie je aan de buitenkant of een kat een eigenaar heeft of niet? Zolang het verplicht chippen en registeren van katten op landelijk niveau nog niet goed geregeld is, kunnen we veel dierenleed voorkomen door zwerfkatten te vangen, te neutraliseren en indien mogelijk bij een nieuwe baas te plaatsen of anders weer terug te zetten. Wij begrijpen daarnaast niet waarom de politiek niet het voorbeeld volgt van onze Zuiderburen: in Vlaanderen is de jacht op katten al verboden sinds 2010 en in Wallonië sinds 2015. Ook is het sinds 2017 verplicht om in België je kat te laten chippen en sinds 1 april 2018 is het in Vlaanderen verplicht om je kat te laten steriliseren of te castreren. Sindsdien komen 30 procent minder zwerfkatten in het asiel terecht en 40 procent minder zwerfkatten worden geëuthanaseerd”, aldus Daniëlla van Gennep, manager Dierenwelzijn en Public Affairs van Stichting DierenLot.

Vogels voeren

Marianne Blognieuws

(Bron: vogelbescherming Nederland)

VOGELS VOEREN
Een gevarieerde tuin met inheemse planten en struiken, bessen, insecten, een lapje gras en liefst niet al te netjes, biedt vogels een mooi menu aan natuurlijk voedsel. Maar u kunt gehele jaar bijvoeren.
Onze bebouwde kom wordt steeds dichter bebouwd en intensiever beheerd. Braakliggende terreinen met zadenrijke planten en insecten maken steeds vaker plaats voor beton en asfalt. Vogels kunnen daarom minder geschikte voedselplekken vinden. Struiken en bomen die natuurlijke schuil- en nestgelegenheid bieden, komen ook niet veel voor. Vogelvriendelijk ingerichte tuinen kunnen dat verlies compenseren en bieden vogels een goed thuis in de bebouwde kom. Een variatie aan gras, bloeiende planten, struiken of bomen helpt veel vogels zodat ze op eigen kracht kunnen leven. Vogels horen in onze woonomgeving. Veel mensen genieten van vogels dichtbij huis. Door bij te voeren laten vogels zich veel vaker zien en kunnen we ze beter leren kennen.

WELKE VOGELS ETEN WAT?
Aan de vorm van zijn snavel kunt u zien wat vogels het liefste eten. Een merel trekt met zijn lange spitse snavel regenwormen uit de grond. Een boomklever haalt met een dunne snavel insecten uit de bast van een boom. En een vink kraakt met een sterke kegelvormige snavel zaden en pitten. Hier een overzicht van wat tuinvogels het liefst eten.

Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw
Voedsel: gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, wat broodkruimels, Premium voedertafelmix.
Voerplaats: een sneeuwvrije plaats op de grond met beschutting vlakbij.

Mezen
Voedsel: vetbollen, ongezouten (dop)pinda’s, kokosnoot, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken.
Voerplaats: voedertafel of voederhuisje of opgehangen in een boom.

Winterkoning, heggenmus en roodborst
Voedsel: meelwormen, ongekookte havermout, wat broodkruimels, Premium voedertafelmix.
Voerplaats: een zeer beschutte sneeuwvrije plaats.

Mussen, vink en groenling
Voedsel: onkruidzaden, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken, wat bruin broodkruimels en Premium pinda’s.
Voerplaats: op de grond, eventueel voedertafel.

Specht, boomklever en boomkruiper
Voedsel: ongezouten (dop)pinda’s, vetbollen, zonnepitten, pindablokken, Premium pinda’s en Pindacakes.
Voerplaats: vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plaats.