Een jonge vogel gevonden, wat nu?

Marianne Blognieuws

(Red. Het bericht is overgenomen uit dierenweetjes van de site van St. Dierenlot)

Voorkom onnodig ingrijpen! Niet in alle gevallen hoef je de vogel te helpen. Lees daarom zorgvuldig de volgende informatie door, zodat je weet:

1. Wanneer je de vogel moet helpen
2. Wanneer kan je beter niet helpen
3. Hoe je een vogel kunt helpen

1. Wanneer moet je een vogel helpen?

Potentiële kandidaten voor de dierenopvang zijn o.a.:

 • Een nest met jonge vogels, dat op de grond is gevallen. Bijvoorbeeld na een zware storm.
 • Achtergebleven pulletjes wanneer de moedereend dood is.
 • Vogels die duidelijk gewond zijn.
 • Vogels die door een kat gebeten zijn.
 • Vogels die tegen een raam gevlogen zijn en na enkele uren nog niet hersteld zijn.

2. Wanneer kan je beter niet helpen?

In de volgende gevallen hoeven de vogels meestal niet naar een dierenopvang:

 • Jonge vogels met veren: jonge vogels verlaten het nest als ze nog niet vliegvaardig zijn. Omdat ze de vliegkunst niet goed beheersen, verstoppen ze zich op de grond. De ouders blijven ze in die periode voeren. Mocht je jonge bevederde merels op een open plek vinden, dan kan je hen het beste naar een beschutte plek in de buurt brengen. De ouders vinden hen terug.
 • Jonge uiltjes: Ook jonge uiltjes verlaten het nest voordat ze goed en wel kunnen vliegen. Ze zitten in de omgeving van het nest of broedhol op de takken en worden om die reden takkelingen genoemd. Af en toe valt een uilskuiken tijdens zo’n uitstapje een takje te veel naar beneden. Indien ze op de grond belanden, klauteren ze vrolijk weer naar boven of blijven tijdelijk op hun aardse plek zitten. De ouderdieren weten hen feilloos te vinden, doordat de takkelingen met hun geroep bedelen om eten. Dit voeren gebeurt bij uilen natuurlijk ‘s nachts. Jonge uilen op de grond zijn geen vondelingen en deze kunt u met een gerust hart ‘alleen’ achter laten.
 • Eénoudergezinnen: er zijn vogelfamilies, waarbij één van de ouders is verdwenen. Bijvoorbeeld bij mezen is de overgebleven ouder bijna altijd in staat al het benodigde voer voor de jongen aan te slepen. De jongen hebben bij hem of haar dan ook zeker meer kans op overleven dan wanneer je ingrijpt. Probeer ook niet te helpen door voedsel neer te leggen.

3. Hoe kan je een vogel helpen?

 • Maak een niet te grote doos klaar voor gebruik. Op de bodem leg je wat kranten of oude lappen. Maak enkele luchtgaten in het deksel en onderaan de zijkanten voor ventilatie.
 • Pak het dier eventueel met een doek op. Wees voorzichtig met vogels zoals reigers, zij hebben scherpe snavels en klauwen. Soms zijn ze, ook wanneer ze ziek zijn, razendsnel.
 • Zet de doos op een rustige en niet te warme of te koude plaats. Plaats de doos bij voorkeur buiten in de schaduw (mits het niet vriest). Rust is belangrijk, veel vogels ondervinden stress van de aandacht van mensen, ze raken dan in shock en kunnen sterven!
 • Noteer de vindplaats.
 • Geef het dier géén eten of drinken. Brood is schadelijk voor de meeste vogels, met name als ze niet in orde zijn. Voor jonge vogels is brood zelfs dodelijk, zij kunnen dit voedsel niet verteren. Melk kan voor alle vogels dodelijk zijn. Zij krijgen er darmontstekingen en diarree van. Druppel ook geen water in of langs de snavel, veel vogels verslikken zich gemakkelijk en kunnen daardoor een dodelijke longontsteking oplopen.
 • Breng de vogel zo snel mogelijk naar de dieren-/ vogelopvang of een ander erkend vogelasiel of laat dit doen via de dierenambulance. Dit is vooral voor jonge dieren belangrijk.

Helpen van broedende vogels
Heb je een broedende vogel op het balkon of in je boot, laat deze dan rustig broeden en wacht tot de jongen uitgekomen zijn en vertrokken zijn. Haal vervolgens het nest weg, maak je balkon/boot schoon en zorg dat een vogel nergens meer een nest in kan bouwen (in bv. een nisje, achter een deur of andere spullen op het balkon/in je boot).

Een broedende vogel valt onder de wet beschermde diersoorten en mag daarom niet gestoord worden.

Betreft het een nest wat zich op een gevaarlijke plek (bv. dakgoot) bevind, dan komen dierenhulporganisaties natuurlijk wel in actie. De dieren moeten immers wel een goede kans maken om te overleven en wanneer deze kans nihil is, dan zal de dierenambulance medewerker kijken wat in zo’n geval het beste is voor het dier.

Eikels, dennenappels en kastanjes

Marianne Blognieuws

De herfst komt er aan, dus gaan we er lekker met de hond op uit, bijvoorbeeld wandelen in het bos. De kinderen gaan mee en zoeken naar afgevallen dennenappels, kastanjes en eikels. Daar kan je leuke versieringen van maken, maar ook de hond vindt ze leuk om mee te spelen.

LET OP: wat niet alle hondenbaasjes weten is dat vooral eikels gevaarlijk zijn voor honden. In de eikels en de eikenbladeren zit tannine (looizuur). Als de hond hier veel van binnenkrijgt door eikels te eten of er op te kauwen kan de hond buikpijn en diarree krijgen en zal gaan braken.

Wanneer uw hond deze verschijnselen vertoont en u heeft een vermoeden dat dit door de eikels kan komen, neem dan contact op met uw dierenarts.

Dennenappels en kastanjes zijn niet persé giftig voor honden, maar kan bij opeten wel voor maag- en darmproblemen en verstopping zorgen.

kastanje
dennenappel

Zorg dus dat uw hond ze niet opeet.

Straf voor het voeren van straatkatten

Marianne Blognieuws

Soms lees je iets waarvan je denkt ‘DIT KAN TOCH NIET WAAR ZIJN?

Bron: RTL Nederland (30-7-2019)

De 79-jarige Nancy Segula uit de Amerikaanse staat Ohio moet tien dagen de gevangenis in omdat ze eten heeft gegeven aan zwerfkatten. In de plek waar ze woont is het voeren van katten op straat verboden.

“Dit is echt een te zware straf voor mij”, zegt Nancy in een interview met het Amerikaanse televisiestation WKBN27. 

‘Maakte me zorgen om de katjes’

Toen een paar jaar geleden haar buurman verhuisde, liet hij de katjes achter. Nancy was bezorgd om de beestjes toen ze bij haar in de tuin verschenen. “Ik ben een kattenliefhebber, dus ik maakte me zorgen.”

Ze gaf de katten wat eten en drinken, maar haar nieuwe buren vonden dat maar niets. Zij schakelden de politie in en Nancy kreeg in 2017 haar eerste boete. “Daarna heb ik er nog een paar gehad, vier in totaal.”

Opeens voor rechter verschijnen

Maar toen Nancy vorige week opeens voor de rechter moest verschijnen voor het opnieuw voeren van de katjes, kreeg ze een gevangenisstraf van tien dagen opgelegd.

“Ik kon het niet geloven toen ze het mij vertelde”, vertelt haar zoon aan de nieuwszender. “De gevangenis is geen fijne plek, moet mijn moeder van 79 daar echt heen?” Op 11 augustus moet Nancy zich melden bij de gevangenis.

Zomerfeest

Marianne Blognieuws

Zondag 7 juli hebben we weer ons jaarlijkse zomerfeest gevierd. Nadat we alles in gereedheid hadden gebracht, was het wachten op de gasten

Dit  jaarlijks terugkerende feest geven wij voor al onze vrijwilligers met partner. Het achterliggende idee is om hiermee alle verjaardagen van de vrijwilligers op één dag te vieren.

We hebben per jaar twee momenten dat we met de hele club bij elkaar komen, dat is bij het zomerfeest en met de nieuwjaarsreceptie.

Omdat iedereen zijn eigen dienst draait,  zien de vrijwilligers elkaar niet zo veel en daarom is het leuk om een moment te hebben dat je elkaar weer eens spreekt, nieuwtjes uit kan wisselen, samen te eten  enz.

We proberen ook elk jaar iets te organiseren wat de teamgeest kan versterken.

Dit jaar hadden we een pubquiz verzonnen, maar wat we niet hadden voorzien was dat de Nederlandse voetbalvrouwen in de finale zouden komen en dat die wedstrijd uitgerekend op onze feestdag gespeeld werd.

Niet getreurd,  we hebben er voor gezorgd dat de voetballiefhebbers konden kijken en hebben de quiz afgelast. Die bewaren we, misschien voor een volgende gelegenheid.

Jammer genoeg werden de vrouwen geen kampioen, maar tweede is ook een super prestatie.

We troffen het ook met het weer, niet te warm, lekker zonnetje helemaal ideaal.

De opkomst was groot, dat maakte het gezellig, de sfeer zat er meteen goed in. We begonnen met koffie, thee en limonade met gebak.

Om 18.00 uur werd het eten gebracht. We hadden er dit jaar voor gekozen om de maaltijd niet zelf klaar te maken, maar te laten bezorgen. Het was goed verzorgd en heel erg lekker.

Na het eten nog heerlijk ijs, muziekje erbij en dan nog een bakkie koffie. Natuurlijk viel er wel eens wat, maar dat werd meteen opgeruimd. Ook de dansers lieten zich van hun beste kant zien.

Iedereen tevreden naar huis en met een groepje de rommel opgeruimd.

Asiel ook weer bedankt dat we wederom jullie ruimte mochten gebruiken.

Afschieten zwerfkatten

Marianne Blognieuws

Afschieten zwerfkatten in Zeeland voorlopig van de baan. (red. St. Dierenlot)

Provinciale Staten van Zeeland heeft op 7 december 2018 tijdens de Algemene Vergadering besloten dat zwerfkatten en verwilderde katten voorlopig niet mogen worden afgeschoten in de provincie. Na de vergadering Ruimte op 16 november bleek er al geen meerderheid te zijn voor dit voorstel en dat is vanmorgen in de Algemene Vergadering wederom gebleken. Afschot is nog niet helemaal van de baan, maar de verschillende stakeholders zullen eerst met elkaar om de tafel om het zwerfkattenprobleem verder te onderzoeken en alle mogelijkheden te onderzoeken.

Stichting DierenLot heeft samen met Stichting Zwerfkatten Nederland en Stichting Scheldekat op 16 november ingesproken in de vergadering Ruimte om duidelijk te maken dat er uitstekende alternatieven zijn in plaats van het afschieten van katten. Stichting DierenLot en de beide andere organisaties zijn van mening dat er met de zogenoemde TNRC methode (vangen, castreren en op een doordachte manier terugzetten of herplaatsen van katten ) een uitstekend alternatief is om problemen met zwerfkatten en verwilderde katten tegen te gaan. Stichting Scheldekat, in de provincie zeer actief voor zwerfkatten, werkt al jarenlang met succes volgens deze methode.

Stichting DierenLot pleit voor een landelijk verbod op het afschieten van zwerfkatten. Het is allang gebleken dat het afschieten van katten geen oplossing is, want door de ontstane lege plekken in een kattenkolonie komen andere katten om deze plaatsen op te vullen. Bovendien: hoe zie je aan de buitenkant of een kat een eigenaar heeft of niet? Zolang het verplicht chippen en registeren van katten op landelijk niveau nog niet goed geregeld is, kunnen we veel dierenleed voorkomen door zwerfkatten te vangen, te neutraliseren en indien mogelijk bij een nieuwe baas te plaatsen of anders weer terug te zetten. Wij begrijpen daarnaast niet waarom de politiek niet het voorbeeld volgt van onze Zuiderburen: in Vlaanderen is de jacht op katten al verboden sinds 2010 en in Wallonië sinds 2015. Ook is het sinds 2017 verplicht om in België je kat te laten chippen en sinds 1 april 2018 is het in Vlaanderen verplicht om je kat te laten steriliseren of te castreren. Sindsdien komen 30 procent minder zwerfkatten in het asiel terecht en 40 procent minder zwerfkatten worden geëuthanaseerd”, aldus Daniëlla van Gennep, manager Dierenwelzijn en Public Affairs van Stichting DierenLot.

Vogels voeren

Marianne Blognieuws

(Bron: vogelbescherming Nederland)

VOGELS VOEREN
Een gevarieerde tuin met inheemse planten en struiken, bessen, insecten, een lapje gras en liefst niet al te netjes, biedt vogels een mooi menu aan natuurlijk voedsel. Maar u kunt gehele jaar bijvoeren.
Onze bebouwde kom wordt steeds dichter bebouwd en intensiever beheerd. Braakliggende terreinen met zadenrijke planten en insecten maken steeds vaker plaats voor beton en asfalt. Vogels kunnen daarom minder geschikte voedselplekken vinden. Struiken en bomen die natuurlijke schuil- en nestgelegenheid bieden, komen ook niet veel voor. Vogelvriendelijk ingerichte tuinen kunnen dat verlies compenseren en bieden vogels een goed thuis in de bebouwde kom. Een variatie aan gras, bloeiende planten, struiken of bomen helpt veel vogels zodat ze op eigen kracht kunnen leven. Vogels horen in onze woonomgeving. Veel mensen genieten van vogels dichtbij huis. Door bij te voeren laten vogels zich veel vaker zien en kunnen we ze beter leren kennen.

WELKE VOGELS ETEN WAT?
Aan de vorm van zijn snavel kunt u zien wat vogels het liefste eten. Een merel trekt met zijn lange spitse snavel regenwormen uit de grond. Een boomklever haalt met een dunne snavel insecten uit de bast van een boom. En een vink kraakt met een sterke kegelvormige snavel zaden en pitten. Hier een overzicht van wat tuinvogels het liefst eten.

Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw
Voedsel: gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, wat broodkruimels, Premium voedertafelmix.
Voerplaats: een sneeuwvrije plaats op de grond met beschutting vlakbij.

Mezen
Voedsel: vetbollen, ongezouten (dop)pinda’s, kokosnoot, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken.
Voerplaats: voedertafel of voederhuisje of opgehangen in een boom.

Winterkoning, heggenmus en roodborst
Voedsel: meelwormen, ongekookte havermout, wat broodkruimels, Premium voedertafelmix.
Voerplaats: een zeer beschutte sneeuwvrije plaats.

Mussen, vink en groenling
Voedsel: onkruidzaden, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken, wat bruin broodkruimels en Premium pinda’s.
Voerplaats: op de grond, eventueel voedertafel.

Specht, boomklever en boomkruiper
Voedsel: ongezouten (dop)pinda’s, vetbollen, zonnepitten, pindablokken, Premium pinda’s en Pindacakes.
Voerplaats: vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plaats.

Jaarlijkse verjaardagsfeest

Marianne Blognieuws

Jaarlijks worden alle verjaardagen van de vrijwilligers en bestuursleden van de Dierenhulpstichting op één dag gevierd. Ten eerste is dat efficiënt, ten tweede is het voor het bestuur de kans om hun waardering uit te spreken voor de inzet van de vrijwilligers en ten derde is het een manier om elkaar weer eens te zien en voor nieuwe vrijwilligers om hun nieuwe collega’s te ontmoeten en te leren kennen.   

Hoezo te ontmoeten? Alle chauffeurs en bijrijders hebben meestal dienst op een vaste dag in de week, het kan dus zomaar voorkomen dat een aantal vrijwilligers elkaar nooit treffen. Of elkaar even zien bij de dienstwisseling van de ambulance, maar dan ook weinig tijd hebben om wat langer met elkaar te praten en elkaar een beetje te leren kennen. 

 

Het bestuur probeert elk jaar om een leuk programma in elkaar te draaien wat natuurlijk niet al te veel mag kosten, want we hebben alle middelen die binnenkomen nodig om de stichting draaiende te houden en de hulp te bieden die nodig is aan de dieren in nood. Wij zijn echt afhankelijk van giften en donaties. Gelukkig zijn er heel veel mensen die dit weten en ons ook daadwerkelijk steunen.

Dit jaar mochten we de locatie van het dierenasiel Schouwen Duiveland gebruiken. Uiteraard zijn we hen daar zeer dankbaar voor.

Het middagprogramma startte met koffie met gebak en een “Oud Hollandse spelletjesmiddag” met aansluitend een heerlijke barbecue. De gok was natuurlijk het weer, maar de weergoden waren ons goedgezind, want het was zeer zonnig met een fantastische temperatuur. Zelfs zo warm dat er een partytent is opgezet, wat de mannen nog wat hoofdbrekens kostte.  Maar we waren er blij mee.

 

Maar in je eentje van de zon genieten is ook erg lekker hoor.

 

 

We begonnen met “Levend Ganzenbord”, dat viel goed in de smaak.

Iedereen deed gezellig mee. Daarna was er nog de mogelijkheid voor andere spelletjes, maar de inzet voor het ganzenborden was zo groot geweest dat de meesten met een drankje gezellig met elkaar aan het kletsen ging.

 

 

 

 

 

Een klein groepje ging nog uit zijn dak met sjoelen. 

 

 

 

 

Ondertussen werden de barbecues aangestoken, zodat we lekker aan de maaltijd konden beginnen. Het eten was door de bestuursleden thuis voorbereid en stond voor iedereen als lopend buffet klaar op de tafels binnen.

 

 

 

 

 

Aan het eind van het feest was er voor iedereen nog een aardigheidje. We kunnen terugkijken op een geslaagde verjaardag.

 

 

 

 

 

Havendagen 2017

Marianne Blognieuws

Zierikzee: Havendagen 2017.

De  havendagen dit jaar waren weer een doorslaand succes. Mede te danken aan het fantastische weer. Zoals elk jaar stonden ook wij van de Dierenhulpstichting weer met een kraam langs de haven. Tijdens de Havendagen geven wij informatie over ons werk op de dierenambulance en verkopen we lootjes (waarmee supermooie gedoneerde prijzen zijn te winnen). We hadden dit jaar twee super hoofdprijzen waarvan één geschonken door een donateur van ons.

Onze kraam stond aan het begin van de haven, dus goed in de wandelroute.

We gingen van start met de lotenverkoop om half 11. Het was super druk en reuze gezellig. Veel bezoekers wisten onze kraam te vinden en werden de loten goed verkocht. Mede dank zij de enthousiaste inzet van onze vrijwilligers waren wij ’s middags om 4 uur alle loten kwijt. Iedereen heel, heel hartelijk bedankt.

Alle opbrengsten van de verkoop van de loten en de donaties die altijd gul worden gegeven komen ten goede aan de dieren die wij helpen. Nogmaals willen wij hier benadrukken dat wij volkomen afhankelijk zijn van deze gulle giften om ons werk te kunnen blijven doen. Wij ontvangen op geen enkele wijze subsidie.

 

NAMENS ALLE DIEREN BEDANKT. 

Botulisme

Marianne Blognieuws

Wat is botulisme nu precies en wanneer komt het voor. Hoe weet je dat het botulisme is? Waar kan je dat aan zien? Wat moet je doen? Allemaal vragen die regelmatig gesteld worden.

Ik probeer hier een beknopte beschrijving te geven. Botulisme komt het vaakst voor tijdens langdurige warme zomers met weinig neerslag en veel zon. Botulisme is een bacterie die gif produceert in een zuurstofloze omgeving. Voor 1970 kwam botulisme bij watervogels in onze streken niet voor, terwijl er toch echt wel lange en warme zomers waren. Door de toename van thermische  verontreiniging (de lozing van opgewarmd water, afkomstig van industriële processen, op oppervlaktewater) in combinatie met een gebrek aan zuurstof, zorgt dat de bacterie zich kan ontwikkelen. Zelfs in de winterperiode kan dit proces doorgaan.

Besmetting: het gif van de bacterie wordt vooral gevormd in vogelkadavers die blijven liggen. Vogels die er gezond uitzien kunnen wel besmet zijn. De sporevorm van de bacterie is inactief in het maagdarmkanaal aanwezig. Gaat zo’n vogel dood, door welke oorzaak dan ook,  dan krijgt de bacterie in het zuurstofloze  kadaver alle groeikansen. Op dat moment komt de gifproductie op gang. Bij hoge temperaturen gaan kadavers snel tot ontbinding over,  aangetast spierweefsel zakt naar de bodem en worden door watervogels opgenomen. 1 gram spierweefsel bevat zoveel gif dat er 40 eenden aan botulisme door kunnen sterven. Nog een besmettingsbron zijn de vleesvliegen die in grote getale op de kadavers afkomen. Zij leggen elk ongeveer honderd eitjes op het kadaver. Nog dezelfde dag ontwikkelen die eitjes zich tot larven. Vliegenlarven bevatten zeer veel botuliumgif. Deze larven worden door veel vogelsoorten gegeten en dus besmet.

Hoe zie je dat er een botulisme-epidemie is? Vogels die door botulisme zijn aangetast hebben problemen bij opstijgen en landen, ze krijgen pootzwakte en afhangende vleugels. Als je dit ziet waarschuw dan onmiddellijk de gemeente, zij kunnen de zieke vogels ruimen en uitbreiding van de ziekte afremmen en  maatregelen nemen om verspreiding in te dammen. Tevens plaatsen zij borden bij de besmette gebieden.

 

TIPS tijdens warme dagen

Marianne Blognieuws

Lieve dierenvrienden, ik kan het niet genoeg benadrukken – LET OP je dieren als het warm is-.

Zij hebben extra aandacht nodig, ook zij hebben last van de hitte. Zorg voor voldoende verkoeling, voor schaduw en vermijd onnodige inspanningen.

Zorg dat vogels, knaagdieren en konijnen op een koele plek kunnen zitten. Leg eventueel een natte lap over de kooi of het hok heen.

Zorg voor voldoende fris drinkwater, water verdampt snel houd hier rekening mee, zet bv. extra drinkbakken neer. Het water moet fris zijn, maar niet ijskoud dat is niet gezond.

Dieren kunnen ook verbranden! Vooral dieren die een lichte of witte vacht hebben. Er zijn speciale zonbeschermingsmiddelen voor dieren te koop, gebruik NIET uw eigen antizonnebrandcrème (giftig voor dieren).

LET OP: heet zand, hete stenen en asfalt kunnen de voetzooltjes verbranden.