de nachtzwaluw

Marianne Blognieuws

De zwaluwen zijn weer in het land, vooral bij boerenbedrijven zie je ze de schuren in en uit vliegen, druk bezig om een nest te maken.

Maar wist je dat er ook een nachtzwaluw bestaat? Alleen zie je deze vogels niet zo snel. Het zijn nachtdieren, overdag houden ze zich doodstil op de grond of op een boomtak. Door hun schutkleur vallen ze bijna niet op. En al doet de naam nachtzwaluw vermoeden dat ze familie zijn van de zwaluw of de gierzwaluw die wij regelmatig zien, is dat dus niet zo. Er zijn over de wereld verspreid meer dan 90 soorten nachtzwaluwen.

’s Avonds vliegen ze uren rond om insecten te vangen, je herkent ze aan het snorrende geluid dat ze maken.

De nachtzwaluw maakt geen nest, hoogstens wordt er wat in de weg liggend gras verwijderd. Eind mei legt het vrouwtje twee ellipsvormige eieren. Als het nest vaak bestookt wordt door vijanden, besluiten de ouders te verhuizen. Ze rollen de eieren achteruitlopend over de grond of dragend in hun snavel naar een betere locatie. Na 18 dagen komen de eieren uit.