Blaft uw hond?

Blaft uw hond?
Waarom blaft uw hond en wat is blaffen eigenlijk. Blaffen is een uitdrukking van emotie en het vertelt u of andere honden iets. Moet je blaffen straffen, NEE.
Blaffen wordt het meest gestraft en dat is verkeerd. Maar je kan er wel iets aan doen om dit te voorkomen.
Probeer te begrijpen waarom de hond blaft: De hond heeft net als elk levend wezen emoties. Je kan niet eisen van de hond dat hij die niet toont, emoties, zoals angst, blijdschap, boosheid en agressie. Kijk naar de situatie en probeer te ontdekken waarom de hond blaft. Is hij bang, is hij boos, is hij ongerust enz.
Helpt schreeuwen? NEE. Blaffen proberen te stoppen zonder dat je weet waarom, betekent dat je niet kijkt naar de reden waarom de hond blaft. De hond blaft en de eigenaar reageert hierop, de hond krijgt dan de aandacht waar hij om vraagt.
Honden leren door te associëren. Je moet dus goed beoordelen wat negatieve associatie en wat positieve associatie is.

Wat kun je doen als je hond blaft of uitvalt.
Voordat hij blaft of uitvalt de andere kant oplopen. Geef je hond een kalmerend signaal door bv je hond de rug toe te draaien. Helpt dit niet doe dan een stap in de andere richting. Draai je rug toe en geef je hond een handsignaal, houdt bv je hand voor zijn kop.

Er zijn verschillende soorten van blaffen.

Aandachtvragend blaffen/janken
De hond blaft met een pauze ertussen om te kijken of het blaffen effect heeft. Als de eigenaar komt kijken waarom de hond blaft is leren voor de hond dat als hij op deze manier blaft, komt de baas om te kijken wat er loos is. Dit is aangeleerd gedrag om aandacht te krijgen. De eigenaar heeft hier altijd op gereageerd. De hond krijgt dus aandacht van de eigenaar.
Negeer het blaffen, maar alleen bij aangeleerd blafgedrag. Soms is dat lastig vanwege klagende buren bv. Leer de hond stapsgewijs om bv alleen thuis of in de tuin te zijn.
Het blaffen niet straffen, want straffen is aandacht en er kunnen door het straffen andere gedragsproblemen ontstaan.
Goed of fout: de hond blaft, negeer het en als de hond stil is een beloning geven. FOUT: de hond leert als hij blaft en daarna stil is, krijgt hij een beloning. Beloon hem niet voor iets wat hij niet mag doen. .
GOED: draai je rug naar de hond, helpt dit niet loop dan een stukje weg en zeg niets.

Verdedigend blaffen
De hond blaft met één hoge scherpe blaf. Als je hier niet op reageert gaat dit vaak over in hysterisch blaffen, omdat er niet direct op gereageerd wordt. Wat is er aan de hand?
Dit verdedigend blaffen gebeurt meestal als de hond bang is of als iemand te dicht bij komt. Het zijn bezorgde honden. Vaak zit in dit verdedigend blaffen ANGST. De hond gromt en wil zeggen tot hier en niet verder. Respecteer dit.
Wanneer je hond dit aan de lijn doet, naar een andere hond aan de lijn, geef ze dan meer ruimte om elkaar te kunnen passeren. Houdt je hand voor zijn kop, maar zeg niets, lichaamstaal is duidelijker. Neem zijn angst weg.

Opgewonden blaffen
De hond blaft ononderbroken met een hoge toon en maakt snelle bewegingen zoals ronddraaien. De hond is opgewonden. Als hij blij is als je thuiskomt, negeer dit niet maar zeg “ik ben er weer” bv. Blijf zelf rustig anders wordt de opwinding bij de hond nog groter en wordt de stress in de hond ook groter. Opwinding is goed, teveel opwinding is fout. Een beetje blaffen van opwinding moet geaccepteerd worden, zorg dat de hond weer rustig wordt. Bij een pup is het normaal als hij opgewonden reageert, zij kennen nog geen zelfbeheersing. Wees geduldig en blijf zelf rustig het gaat vanzelf over.

Angst blaffen
De hond blaft hysterisch met een huil. Dit moet je serieus nemen Angstblaffen NOOIT straffen. Probeer te achterhalen waar de hond bang voor is, Alleen thuisblijven, vuurwerk, onweer ………. steun je hond en zorgt dat hij met de situatie leert omgaan. Dit kan lang duren. Vraag eventueel hulp bij een deskundige of dierenarts. Geef een angstige hond steun en laat het hem niet zelf uitzoeken.
Een hond zoekt steun als hij achter je gaat staan, sla je arm om hem heen maar zeg niets.

Frustratie blaffen
De hond blaft eindeloos door op dezelfde toon en toont stereotiep gedrag, zoals ijsberen, likken of zichzelf bijten. Stereotiep gedrag maakt een stofje aan waar de hond zich prettig bij voelt. Dit komt voor bij honden die in een onmogelijke situatie zitten.  Deze hond heeft hulp nodig.

Om van het blaffen af te komen of te verminderen is het belangrijk dat je de hondentaal kent en begrijpt.
– Observatie – Wat zie je aan je hond
– Respect – Luister naar wat je hond je verteld
– Zorg – Geef je hond de zorg en aandacht die hij verdiend.
– Acceptatie – Accepteer een beetje blaffen en bepaald gedrag.